21.5.07

Americký dolar: příčiny poklesu

Vývoj amerického dolaru budí četné otázky. Během posledních tří let (květen 2004 až květen 2007) oslabovala americká měna vůči koruně průměrně o 8,3 procenta ročně. Je to zhruba právě tyto tři roky, kdy dolar poklesl pod úroveň 27 Kč, a to ani nemluvíme o roce 2001, kdy krátce přesáhl hodnotu 40 Kč.

Od té doby si americký dolar získal punc měny, která neustále klesá. Bezprostřední důvody jsou dva: (a) oslabení dolaru vůči většině světových měn; (b) posílení koruny vůči většině ostatních měn. Z hlediska českého turisty v Novém Yorku či Los Angeles je to jistě příjemné. Z hlediska českého investora se jedná o noční můru. Pokles hodnoty dolarových investic o více než osm procent ročně je pěkná „koule na noze“.

Nabízí se přirozené otázky: jaké byly důvody poklesu dolaru? Jak dlouho bude ještě trvat? Nezhroutí se nakonec Amerika?

Důvodů poklesu dolaru je několik, některé jsou známé, jiné méně známé. Především, USA mají trvale pasivní obchodní bilanci. A ačkoli někteří ekonomové zpochybňují význam této statistiky a dokonce i její věcnou správnost, pro pokles kursu dolaru stačí jednoduchá informace, kterou mají k dispozici obchodníci a spekulanti. Vyšší obchodní deficit = nižší kurs, ať už se to někomu líbí či nikoli.

Příčinou obchodního deficitu je paradoxně vyspělost, flexibilita a otevřenost americké ekonomiky. Když například firma Apple vyvine iPod, zvýší sice svůj zisk, hodnotu svých akcií a bohatství americké ekonomiky, ale zároveň zhorší americkou obchodní bilanci, protože iPody se vyrábějí samozřejmě v Číně. Čínský výrobce na iPodech vydělá méně než Apple (protože práce je levná, zatímco nápady a značky jsou drahé), ale obchodní statistiky vyznívají ve prospěch Číny.

Tím je mimochodem zodpovězena otázka týkající se zhroucení americké ekonomiky. Ne, nic takového se v nejbližších letech nekoná. Obchodní deficit není ani zdálky tak nebezpečný jako rozpočtový deficit, jehož výše v USA je mimochodem zcela pod kontrolou. Jeho výše se odhaduje na pouhých 1,8 % HDP v roce 2007 – většina evropských zemí by mohla Spojeným státům závidět stabilitu veřejných financí.

Dalším důvodem poklesu dolaru je fakt, že euro již několik let přebírá roli druhé klíčové světové měny, pokud jde o objemy bankovních obchodů, emise dluhopisů, rezervy centrálních bank, atd. Začátkem roku 2002 představovaly dluhopisy denominované v dolarech celkem 51 % světového trhu. Na euro připadalo 27 % trhu, dále zhruba 9 % na britskou libru a asi 14 % na jiné měny (japonský jen, švýcarský frank, kanadský a australský dolar). V roce 2006 na euro připadal již 46% podíl, zatímco podíl dolaru se propadl na 37 %.

Současně s tímto strukturálním vývojem objem celého trhu expandoval průměrným tempem 10,3 % ročně. Začátkem roku 2002 činila celková kapitalizace světového trhu dluhopisů téměř 6500 miliard dolarů. Koncem roku 2006 to bylo již přes 10500 miliard dolarů. Během období 2002-2006 vzrostla kapitalizace trhu eurových dluhopisů o zhruba 3100 miliard dolarů. Kapitalizace trhu dolarových dluhopisů jen o necelých 730 miliard.

Restrukturalizace světového trhu dluhopisů bude ještě několik let trvat. Ani americký obchodní schodek nezmizí. Proto je velmi nepravděpodobné, aby došlo k rychlému posílení dolaru. Zároveň však někteří ekonomové docházejí k názoru, že dolar je nyní podhodnocený. Realisticky můžeme čekat spíše mírné oslabování v tempu kolem 3-5 procent ročně vůči koruně.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Příklad s iPodem je zcela nesmyslný. Ano, vyrábí a prodává je čínská firma (Inventec). Zmiňované "zvyšování zisku, hodnoty akcií fy Apple a bohatství americké ekonomiky" ovšem nevzniká jak se domníváte z vzduchoprázdna či vyšší moci, ale je realizováno naprosto prozaicky licenčními poplatky, které Inventec Applu odvádí. Prodej licencí je samozřejmě v obchodní bilanci zohledněn, takže pokud chcete dolar podržet, hledejte pro něj lepší berličky.

Jan Korbelik řekl(a)...

Mily pane Anonymni,
ale pan Kohout preci nerika "z vzduchoprázdna či vyšší moci"!
Nerika vlastne nic jineho nez Vy, ale Vy z toho vyvozujete jine, asi mylne, zavery. Priklad iPod je dokonce typicky pro nase zapadni ekonomiky -- a duvodem naseho bohatstvi -- erm - ziji na Zapade.
Doporucuji www.tcsdaily.com/article.aspx?id=113006A
"The New Populism and the iPod Economy"

Anonymní řekl(a)...

Takhle západ boostuje čínskou ekonomiku miliardama dolarů už několik let až se nám to jednou nevyplatí.

Anonymní řekl(a)...

Pene Korbelíku, vidím že jste vůbec nepochopil, o čem ten článek který linkujete, je. Mimochodem díky, byl na rozdíl od toho co napsal pan Kohout docela dobrý.

Anonymní řekl(a)...

Netreba zabúdať ešte na jednu podstatnú vec a to, že nízka hodnota USD voči iným menám prospieva americkým vývozcom. Asi pred tromi rokmi viedla Európska únia spor s USA ohľadom vývozných dotácií. Obidve strany dotovali rôzne tovary pri vývoze. Čiže špekulatívne aj toto mohlo zohrať úlohu v očiach americkej vlády mať taký nízky dolár.

Anonymní řekl(a)...

nikdy nebyl dolar 40kc!!! staci se podivat do jakych koliv archivu kurz kc vs us.Lepsi informace bych doporucil.Dekuji

Anonymní řekl(a)...

byl dokonce pres 41,- .)))

Anonymní řekl(a)...

23.10.2000 41.181

Anonymní řekl(a)...

dollar nemuze byt podhodnocen nebot zadnou hodnotu nema,krome hodnoty dluhu...(cim je podlozen ?)udaje o inflaci jsou nesmysl,je 2-3krat vyssi atd. Nekdy se do te ameriky zase prijedte podivat, nejak vam hodne veci uslo.

Anonymní řekl(a)...

a co ropa? nejak se o ni clanek nezminuje, pritom vyvoj kurzu dolaru a ropy jdou ruku v ruce...

Agen de Nature Asli řekl(a)...

Excellent information iddenature.com
http://www.seputarpenyakitkelamin.com