2.12.05

Švýcarský model pro české zaměstnance

ODS představila své zásady sociální politiky. Mezi široce diskutovanými body zapadla jedna nenápadná, ale zajímavá poznámka. Prostředkem boje proti nezaměstnanosti má být „přijetí modelu pracovního trhu, který umožňuje vysokou míru zaměstnanosti všech skupin obyvatelstva a účinně omezuje šedou ekonomiku.“ Výslovně je zmíněn švýcarský model.

Švýcarsko je skutečně ve srovnání s ostatními evropskými ekonomikami specifické právě nízkou nezaměstnaností a vysokou mírou ekonomické aktivity. V celé historii konfederace se míra nezaměstnanosti dostala jen dvakrát krátce nad hranici 5 %: v roce 1994 a 1997. Typické hodnoty se pohybují v rozmezí 1 až 4 procenta. Míra ekonomické aktivity je nejvyšší na světě: 88 % podle údajů z roku 2004. To vše při vysokém počtu imigrantů a azylantů. (Připomeňme, že cílem Lisabonské strategie bylo zvýšit míru ekonomické aktivity v EU alespoň na 70 %.) Jde o neopakovatelnou národní zvláštnost nebo o univerzální recept?

Hledejme, v čem se liší švýcarský pracovní trh od většiny zemí EU. V první řadě je mnohem liberálnější ohledně podmínek přijímání a propouštění zaměstnanců. Existuje absolutní pružnost přijímání: lze smluvně stanovit libovolné podmínky pro práci na částečný úvazek a na dobu určitou. Švýcarsko je v tomto směru stejně liberální jako například Austrálie, Hong Kong, Singapur nebo USA. Tento přístup je veden pragmatickou úvahou „lepší práce na částečný úvazek než žádná práce“. Pochopitelně platí, že pracovník s praxí má větší šanci získat trvalý a plný pracovní úvazek než dlouhodobě nezaměstnaný.

Propouštět pracovníky je ve Švýcarsku rovněž snadné. V Evropě mají jen Islanďané volnější ruku při propouštění zaměstnanců – mimochodem, islandská nezaměstnanost je rovněž nízká. Je to pochopitelné. Firma, která ví, že v případě krize smí propouštět, se nebude bát přijímat nové pracovníky. Naproti tomu například francouzská, italská či německá firma – což jsou země, kde je propouštění zákonem značně komplikováno – se bude snažit vyhnout se přijímání nových pracovníků stůj co stůj. Dopad na nezaměstnanost a hospodářský růst je zřejmý. Širší světové zkušenosti tento přístup jen potvrzují. Ještě mnohem důraznější ochranu před propouštěním skýtají zákony zaměstnancům například v Angole, Nepálu nebo v Panamě. Ze všech zemí jmenovaných v tomto odstavci jsou nejbohatší právě Švýcarsko a Island.

Zde je nutné podotknout, že švýcarští podnikatelé své svobody propouštět nezneužívají. Podle statistik je fluktuace pracovní síly pod Alpami mnohem nižší než ve Spojených státech. „Švýcarsko má nízkou úroveň zákonné ochrany práce, ale míra stability pracovních vztahů je vysoká,“ říká Alfonso Sousa-Poza, ekonom z univerzity v Sankt Gallenu. Švýcaři nejsou Američané a nelibují si v hektických výkyvech v přijímání a propouštění. Toto je spíše kulturní rys než důsledek specifické podoby pracovní legislativy – rys, který není cizí ani české povaze.

Kultura a tradice také určuje postavení odborů. Ve většině evropských zemí zakořenil tripartitní model, který má kořeny v italském korporativním státu dvacátých a třicátých let. Předáci odborových svazů jsou partnery při jednání s vládou, což jim propůjčuje nepřiměřeně velkou moc. Švýcarští odboráři jednají se zástupci kantonů a měst, nikoli s centrální vládou. Odborové hnutí zahrnuje asi 25 % zaměstnanců a je velmi decentralizované. V zemi funguje zhruba 600 kolektivních smluv. Mnohé z nich obsahují doložku o „sociálním smíru“, která zakazuje stávkovat nebo provádět podobné nátlakové akce. Švýcarské odbory jsou všeobecně známy svojí umírněností a snahou o nalezení dohody; totéž platí pro zaměstnavatele.

Ve Švýcarsku neexistuje problém s pověstným českým „švarc systémem“. Pracovní legislativa je totiž tak flexibilní, že není zapotřebí ji obcházet. Rovněž daňová zátěž práce je nižší. Díky tomu objem šedé ekonomiky zaujímá jen asi 8,8 % hrubého domácího produktu (podle Světové banky). Pro zajímavost, Švédsko má podle stejného zdroje 19,1% podíl šedé ekonomiky na HDP – přesně stejný jako Česká republika.

Švýcarský sociální model by mohl být pro Českou republiku trefou do černého. Naproti tomu německý model vedl ke krizi, francouzský doslova vyhořel a skandinávský je jen Potěmkinovou vesnicí. Důsledky jsou zřejmé.

psáno pro Lidové noviny

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Švýcarský sociální model by mohl být pro Českou republiku trefou do černého
Podle mého zaměňujete příčinu a následek. Švýcarský trh práce nefunguje tak, jak funguje proto, že je ošetřen liberálními zákony. Naopak, liberální zákony jsou postačující proto, že trh práce díky švýcarské kultuře a tradici funguje dobře a Švýcaři necítili potřebu jej dále regulovat.
Jiné oblasti, kde samoregulace příliš nefungovala, např. nájemní bydlení, nebo dálková doprava, jsou ve Švýcarsku regulovány velmi silně, často mnohem více, než v České republice.

Anonymní řekl(a)...

Sám jsem zaměstnavatelem v malé firmě a velmi zvažujeme přijímaní nových zaměstnanců. Důvody jsou zřejmé : vysoká míra regulace pracovně právních vztahů mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem a za druhé, vysoké náklady na práci našich zaměstnanců. Dle mého názoru stát v dnešní době vychovává z lidí nesamostatné občany , kteří mají silnou potřebu býti někým nebo něčím vedeni po celý svůj život a nejsou často schopni projevovat svůj samostatný názor a vlastní myšlení, nebo inciativu postarat se "sám o sebe". Myslím si, že to není dobře a že je to hlavní rozdíl mezi společností ve Švýcarsku a u nás. Schopnost občanů uvědomovat si vlastní zodpovědnost a být samostatně fungující a myslící jednotkou se svým názorem v rámci společnosti.

Anonymní řekl(a)...

I am wondering what would cause the weight obtain on Zoloft or other SSRIs?
Somebody close to me just began having it and was experiencing nausea as being a regular aspect effect.
Carbs had been the sole issue that might settle
his stomach, so he was eating more carbs. Stuff like that may result in
bodyweight achieve. Fortunately, the nausea appears to have mostly dissipated
at this time, following two weeks of so of getting Zoloft.


A couple of years in the past I went on a drug that didn't record fat achieve as a side impact however it produced me feel so unwell which i also overate carbs to compensate and acquired a lot of bodyweight.
Or is it like the energizer bunny commenter above who stated she acquired and doesn't eat significantly,
so possibly it is a metabolic process point which is
independent of eating routines?
I mean.. depression by itself
may cause some individuals to overeat and a few men and women to drop their appetite.


Some men and women with IBS who have not been able
to eat significantly might be using zoloft for
that offlabel advantage of settling their irritable bowels
down, and may possibly feel safer consuming far more and likely out far more to consume.

I also can picture someone who isolated because of their depression heading out and socializing and therefore eating
a lot more. I truly want we had a lot more info about what would be the cause on the bodyweight acquire (or loss in some instances.
) Could it be a modify in habits or just an independent metabolic side effect?



Check out my weblog ... mike chang monster mass youtube

Anonymní řekl(a)...

That's my favorite one also. It's just perfect and looks fairly big also.


my site - arrow garden shed parts

Anonymní řekl(a)...

By significantly, my favorite is: She need to be willing
to be as comfortable in formal attire as she is in jeans along with a baseball hat.


Here is my web site - dating tips for women from men

Anonymní řekl(a)...

when i give inside the subsequent numbers
Gender: Female Male
Weight: 74 Kilograms
Waist:
96Cm
Wrist: 6Cm
Hips: 107Cm
Forearm:
20 Cm
I get
Result : 125.75 percent Body Fat
what the heck is this
shit?

Take a look at my webpage ... precision nutrition system download

Anonymní řekl(a)...

Wonderful blog post. It really is beneficial information.

my site ... six pack shortcuts free download

Anonymní řekl(a)...

Great delivery. Solid arguments. Keep up the amazing
effort.

Feel free to visit my webpage: vigrx Plus

Anonymní řekl(a)...

Multiple times in marvel bruce banner speaks of attempts to kill himself to no avail;
the hulk constantly takes over and prevents his loss of life.
There is really a prelude to world war hulk set on
earth in the much future with no life save swarms of locust that tear him aside until they shift on and he
is able to fully regenerate, even from a state of becoming torn in half and
organs eaten. He also exists on the core of the planet and star, so tossing him in one of people is a no go.

This can be a matter of a completely indestructible
opponent unless you can cease his existence, not kill him.

I am not as informed on superman's powers but unless superman has infinite endurance and invulnerability he cannot win. If he does have that, this becomes a fight that finishes once the sun explodes and from my understanding would limit superman's regenerative powers.


Feel free to visit my blog :: keni styles superman stamina video free

Anonymní řekl(a)...

Hey there! Quick question that's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my apple iphone. I'm trying to find a template or plugin
that might be able to correct this issue. If you have
any recommendations, please share. Many thanks!

my blog - hon basyx task chairs

Anonymní řekl(a)...

You're so awesome! I don't thіnk I've truly read a single thing like this before. So wonderful to discover another person with a few original thoughts on this issue. Seriously.. thank you for starting this up. This web site is one thing that is needed on the web, someone with a bit of originality!

my website: losing weight after 50 ()

Anonymní řekl(a)...

Ηi thеre! Someоne in my Fаcebоok grouр shaгed thiѕ websitе wіth us so
I camе to cheсk it out. I’m
definitеlу loving the informаtion. I’m bookmarking and will
bе tweeting thіѕ tο mу followers!
Ѕuperb blog and brilliant stуle аnd design.


my page; losing weight after 50

Anonymní řekl(a)...

I am curіous to find οut ωhat blοg sуstem yοu
happеn to be utilizing? I’m having sοme ѕmall secuгitу іssueѕ wіth my lateѕt ѕite аnd Ι would like to find something moгe secuгe.

Dо you hаve any ѕolutions?

Μy ωеb blog; Gardening Tips

Anonymní řekl(a)...

Aw, this was a really gooԁ post. Spendіng some time and aсtuаl effort to geneгate a good аrtiсle…
but what can Ӏ say… I proсrastinate a whole lot аnd ԁon't seem to get nearly anything done.

Feel free to surf to my weblog; organic potting soil

Anonymní řekl(a)...

You're so awesome! I don't bеlievе Ι hаve read thrоugh anything lіκe
that before. So ωondеrful to find anotheг person ωith sοme genuinе thoughts on thiѕ subject matter.
Really.. many thanks for starting thіs uρ.
This web site іs onе thing that iѕ required
οn the web, somеone wіth some originality!


Alѕo visіt my wеb-ѕite core training exercise

Anonymní řekl(a)...

with the way college students discover now and how easily they may be distracted, it truly is much better
for them to find out inside a way? that's disguised as entertainment. the important issue is the fact that the college students are receiving the expertise required to become able to develop. it need to not produce a distinction in what ways the knowledge is gained. if employing ipads and this kind of are promoting their schooling, that it what matters.

Have a look at my website: marcus london 60 minute stamina torrent