14.1.05

Švarc systém a veksláci

Málokterý problém je tak snadno ekonomicky zdůvodnitelný jako „švarc systém“: jev, kdy podniky namísto zaměstnanců najímají z daňových důvodů na nejrůznější práce osoby s živnostenským listem. A málokterý jev je zároveň tak obtížně politicky řešitelný.

Proč existuje neoficiální trh práce? Vzpomeňme si, jak v období před listopadem 1989 fungoval měnový trh. Oficiální, velmi příznivé kursy československé koruny vůči volně směnitelným měnám fungovaly jen v rámci přídělového systému. Systém byl tak groteskně vyšinutý z ekonomické rovnováhy, že jediný skutečný měnový trh existoval na ulicích, v průjezdech a před vchody vybraných obchodů s dovozovým zbožím známých pod jménem Tuzex.

Povolání veksláka bylo ilegální, ale tolerované. Potřebovali je totiž všichni. Občané, kteří neměli přímý přístup k zahraničním měnám ani k tuzexovým bonům. Potřeboval je i režim, protože zmírňovali problém, který v rámci přísně regulované ekonomiky byl neřešitelný. Snižovali nespokojenost obyvatelstva s nefungujícím trhem a byli proto tiše trpěni. Komunisté si uměli dupnout na distributory zakázané literatury, pány postávají před Tuzexem ovšem nechávali klidně působit. Obyvatelstvo veksláky nicméně opovrhovalo a také oficiální satirický a humoristický časopis Dikobraz neohroženě tepal tento nešvar.

Nastal leden 1990 a veksláci z ulic brzy zmizeli. Obchodování s cizími měnami bylo legálně povoleno. Nový kurs koruny lépe odrážel reálné ekonomické poměry. Dnes je již kurs koruny plně tržní a nikoho ani nenapadne, aby měnil svazky bankovek s neznámým člověkem kdesi v průjezdu. Deformace byly odstraněny, trh funguje, všichni jsou spokojeni.

Přesto zůstává mnoho nešvarů, které lze tepat. Patří mezi ně i švarc systém. Tento problém pochází ze stejné rodiny jako fenomén veksláctví: je-li oficiální trh pokřivený, vzniká vedle něho jiný, paralelní trh. Jde o naprosto běžnou ekonomickou zákonitost. Je možné s tím nesouhlasit, je možné proti tomu dokonce protestovat. Je to však jediné, co proti švarc systému lze dělat? Samozřejmě nikoli – bylo by možné jej snadno potlačit. Stejně jako byla svobodným měnovým trhem vytlačena existence veksláků.

V podmínkách deformovaného trhu práce platí pro švarc systém totéž, co pro veksláky za komunismu: potřebují jej všichni. Lidé, kteří v tomto rámci pracují, by možná jinou práci nesehnali. Je pro ně tedy výhodný. Je samozřejmě výhodný i pro podniky, z nichž mnohé by nebyly schopny nést náklady spojené s oficiálním pracovním poměrem. Švarc systém je ale výhodný i pro vládu: lidé pracují na živnostenský list, namísto čerpali podporu od státu. Podniky přispívají k růstu ekonomiky.

Mohou být tedy všichni spokojeni? Nikoli. Míra rozsahu „švarc systému“ je zároveň měřítkem deformovanosti trhu práce. Čím větší deformace, tím horší jsou předpoklady dané ekonomiky pro růst. V Indii je trh práce deformovaný socialistickou pracovní legislativou do takové míry, že v oficiálním zaměstnaneckém poměru pracuje jen asi 15 % všech práceschopných osob. (Jde o import britského fabiánského socialismu 30. let – patrně nejhorší dědictví kolonialismu.) Ostatní pracují v tzv. neformálním sektoru. V různých regionech Itálie pracuje v neoficiálním pracovním poměru mezi 10-27 procenty práceschopné populace, jak uvádí Tito Boeri a Pietro Garibaldi z univerzity Bocconi. V Dánsku podle některých odhadů tvoří účastníci stínového trhu práce přes 22 % všech pracujících – švarc systém zdaleka není jen česká specialita!

„Vzestupný trend stínové ekonomiky obecně spočívá v příliš těžkém (a postupem času stále těžším) břemenu daní, sociálních odvodů a administrativy, které je uvaleno na oficiálně registrované aktivity,“ uvádějí Boeri a Garibaldi. „Nadměrné regulace pracovního trhu, například vysoké náklady spojené s propouštěním, mají také na svědomí růst stínové zaměstnanosti.“ Pod pojmem „stínová zaměstnanost“ autoři nemají na mysli ilegální aktivity, nýbrž zcela běžná zaměstnání, která jsou ovšem z daňových a administrativních důvodů vykonávána mimo rozsah pracovněprávní legislativy.

Účinná metoda potlačení švarc systému je tedy jasná. Represe má naproti tomu čistě negativní důsledky, a to i pro vládu. Je lepší, když funguje šedý trh práce než když lidé jsou nezaměstnaní.

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Svarc system je vyplot ceskych dievcat z bernaku. V normalnej spolocnosti je mzda rovnako zdanovana zivnostnikovy ako zamestnancovi, tj v ratane rovnakych moznosti si znizenia danoveho zakladu. Takze statu je to jedno. Lenze v Cechach...

Pavel Kohout řekl(a)...

Dovoluji si zdvořile nesouhlasit. Různé varianty švarc systému se objevují prakticky všude na světě a ve všech příjmových kategoriích. John Edwards, bohatý právník a bývalý kandidát na viceprezidenta, šidil federální rozpočet na penzijních daních konstrukcí, která byla téměř shodná s českým švarc systémem. A byla perfektně legální, samozřejmě.

Anonymní řekl(a)...

Půl roku jsem marně sháněla zaměstnání a proto jsem požádala o předčasný starobní důchodu. Můj důchod je 6200,- Kč. (ODPRACOVÁN 39 LET). Dodatečně jsem se dozvěděla, že si nemohu nijak přivydělat, neboť bych přišla i o tuto almužnu.
A tak jsem zvolila švarc systém, pouze s tím rozdílem, že nemám ani ten živnostenský list. Je spokojen zaměstnavatel i já. Nebýt této možnosti, jsem dnes na ulici, neboť můj důchod nestačí ani na základní poplatky.

Anonymní řekl(a)...

To si trochu pletete Švarc systém s nelegální prací, ve švarcsystému nikdo nepodvádí, všichni si platí soc/zdrav. a daně. Pokud pracujete na černo, není to švarc systém ale práce na černo.

Anonymní řekl(a)...

Švarc systém je svobodné rozhodnutí pracovníka, který je ochoten za těchto podmínek pracovat a zaměstnavatel s tím souhlasí respektive oba se na tom dohodli. Sytém má spoustu výhod a také nevýhod pro obě strany ne pouze pro "zaměstnance". Proč někdo brání svobodnému rozhodnutí občana a právnické osoby, aby se tak dohodli?
Proč to vůbec řeší nějaký zákon. Nikdo nikoho nenutí tak pracovat je to dobrovolné. Jestli výhody převažují nad nevýhodama ať si to dotyčný rozhodne sám nikoliv ouřada. Kolik lidí pracuje pro vládu v tomto vztahu ? A pro EU ??

Anonymní řekl(a)...

A the huan race who dares to atrophy everyone hour of one of these days has not discovered the value of life.

[url=http://www.swvatoday.com/forums/member/3120/]Jenna[/url]


Jenna

Anonymní řekl(a)...

We should be careful and particular in all the intelligence we give. We should be strikingly painstaking in giving guidance that we would not think of following ourselves. Most of all, we ought to evade giving advise which we don't imitate when it damages those who take us at our word.

johnson level

[url=http://johnson-level-61.webs.com/apps/blog/]johnson level[/url]

Anonymní řekl(a)...

A gink begins cutting his discernment teeth the senior without surcease he bites out more than he can chew.

Anonymní řekl(a)...

To be a good charitable being is to be enduring a philanthropic of openness to the in the seventh heaven, an ability to group uncertain things beyond your own manage, that can take you to be shattered in uncommonly exceptional circumstances on which you were not to blame. That says something remarkably outstanding about the condition of the righteous passion: that it is based on a trustworthiness in the up in the air and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a plant than like a prize, something somewhat tenuous, but whose extremely particular attractiveness is inseparable from that fragility.

Anonymní řekl(a)...

Work out ferments the humors, casts them into their adapted channels, throws bad redundancies, and helps nature in those secretive distributions, without which the association cannot subsist in its vigor, nor the soul dissimulate with cheerfulness.

Anonymní řekl(a)...

Hello i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this
post i thought i could also create comment due to this sensible paragraph.



Also visit my site website

Anonymní řekl(a)...

Quality posts is the secret to invite the viewers
to visit the web site, that's what this web page is providing.

Feel free to visit my site: how to cure a cold sore

Anonymní řekl(a)...

These are genuinely great ideas in concerning blogging.

You have touched some pleasant points here.
Any way keep up wrinting.

Here is my site :: youtube.com